Reseptin toimitus

Reseptin toimituksessa asiakkaita palvelee apteekin asiantunteva farmaseuttinen henkilökunta. Neuvomme lääkkeiden käytöstä, säilytyksestä ja hinnoista. Lääkevaihtoon kuuluvista lääkkeistä tarjoamme mahdollisuuden vaihtaa edullisempaan vaihtoehtoon. Keskittämällä reseptilääkeostokset apteekkiimme pystymme huomioimaan myös lääkitykseesi liittyviä yhteisvaikutuksia.

Sähköiset reseptit
Nykyisin kaikki reseptit ovat sähköisiä, poikkeustapauksissa käsin kirjoitettuja lukuunottamatta. Apteekissa sähköiset reseptit löytyvät nopeasti Reseptikeskuksesta Kela-korttia, henkilötodistusta, viivakoodillista ajokorttia tai potilasohjetta näyttämällä.

Lääkärillä on velvollisuus antaa potilasohje potilaalle lääkettä sähköisellä reseptillä määrätessään. Apteekissa potilasohje ei ole välttämätön, jos mukana on Kela-kortti tai muu henkilötodistus. Potilasohje on kuitenkin hyvä pitää tallessa ja mahdollisuuksien mukaan ottaa mukaan apteekkiin. Esimerkiksi Reseptikeskuksen häiriötilanteissa, jotka tosin ovat harvinaisia, siitä on apua lääkettä toimitettaessa. 

Toisen puolesta asioidessa osoitetaan potilaan Kela-kortilla tai potilasohjeella, että hakijalla on oikeus noutaa kyseisen henkilön lääkkeitä. Muiden sähköiseen reseptiin liittyvien asioiden hoitoon (esimerkiksi uusimispyyntöjen tekeminen) vaaditaan potilaan kirjallinen suostumus. Suostumuslomakkeita saa apteekistamme. Voit tehdä suostumuksen myös Suomi.fi -palvelussa.

Omia sähköisiä reseptejä sekä muita terveystietoja voi tarkastella Omakanta-nettipalvelun kautta. Palveluun pääsee kirjautumaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla osoitteesta www.kanta.fi. Omakannasta jokainen täysikäinen voi mm. tarkastaa, mitä reseptejä hänelle on määrätty, mihin asti reseptit ovat voimassa, paljonko resepteissä on vielä toimittamattomia lääkkeitä.

Lääkevaihto, Kela-korvaus ja lääkkeiden hinnat
Lääkevaihtoon kuuluvista lääkkeistä voidaan apteekissa vaihtaa lääkärin määräämä lääkevalmiste edullisempaan vastaavaan valmisteeseen, ellei lääkäri tai asiakas kiellä vaihtoa. Lääkäri voi kieltää vaihdon lääketieteellisistä tai hoidollisista syistä reseptiin tekemällä merkinnällä. Asiakas saa aina kieltää vaihdon ilman perusteltua syytä.

Viitehintajärjestelmän piiriin kuuluvista lääkkeistä Kela-korvaus maksetaan ns. viitehinnan perusteella. Kun lääkkeen hinta ylittää viitehinnan, ylimenevästä osasta ei tule Kela-korvausta. Mikäli lääkäri on kieltänyt lääkkeen vaihdon tai viitehintaista lääkettä ei ole ollenkaan saatavilla, Kela-korvaus tulee lääkkeen koko hinnan perusteella.  Jos lääke ei kuulu viitehintajärjestelmän piiriin, Kela maksaa korvauksen lääkkeen koko hinnasta. Kaikista lääkkeistä ei kuitenkaan tule Kela-korvausta lainkaan. Tällaisia ovat mm. monet itsehoitolääkkeet sekä sairauksien ja raskauden ehkäisyyn tarkoitetut lääkkeet.

Lääkkeiden hintalautakunta määrittelee viitehintaryhmät, ryhmiin sisällytettävät valmisteet ja viitehinnat neljä kertaa vuodessa. Viitehintakaudet vaihtuvat tammikuun, huhtikuun, heinäkuun ja lokakuun alussa. Viitehinta pysyy koko viitehintakauden samana. Lääkkeen myyntihinta sen sijaan voi muuttua kahden viikon välein.

Kerromme mielellämme lääkkeisiin, niiden hintoihin ja lääkehoitoihin liittyvistä asioista. Kysy lisää apteekistamme!